1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ ATİNA  KONSERİ

Lozan Mübadilleri Vakfı korosu konserini İstanbul Rumlarından ve Paleo Faliro sakinlerinden oluşan büyük bir izleyici kitlesi izledi. Konser Türkiye Cumhuriyeti Atina-Pire Başkonsolosluğu ve Paleo Faliro Belediyesinin ortak bir organizasyonu idi.

1 Eylül 2016 da Paleo Faliro Belediyesinin Kültür Merkezinde gerçekleşen  “İstanbul’dan Şarkılar” adlı etkinliği Türkiye Atina-Pire Başkonsolosu Sefa Yüceer, Paleo Faliro Belediye Başkanı Dıonisios Hacidakis, Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Ümit İşler, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikos Uzunoğlu onurlandırdılar. Türkiye Elçiliğinden ve Konsolosluğundan diplomatlar, Belediye Meclis Üyeleri, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyon ve İstanbullu Rumların Dernek üyeleri izledi.

Etkinliğin sunumunu yapan Bayan Elli Kovi kısa bir selamlamadan sonra Lozan Mübadilleri Vakfın ve Korosunun faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdikten sonra, iki lisanda konuşmaların çevirisini yaptı.

Kürsüye gelen Türkiye Atina-Pire Başkonsolosu Sefa Yüceer selamlamadan sonra Atina ve Girit’in Agios Nikolaos şehrinde konserler vermek için kendi imkânlarıyla gelen ve gönüllü olarak çalışan 27 kişilik Lozan Mübadilleri Korosuna teşekkür etti. 15 Temmuz’da seçimle iş başına gelen Türk Hükümetine karşı yapılan başarısız darbe teşebbüs olaylarını özetledikten sonra konuşmasına dinleyicilere koro şarkılarıyla hoş vakit geçirmelerini ve kısa da olsa ekonomik problemleri unutmalarını diledi.

Paleo Faliro Belediye Başkanı Dıonisios Hacidakis konuşmasında günümüzde problemler karşılıklı istekle ve iki halkın ilişkilerine yardımcı olmayan siyasi tezlerden uzak, medeni bir şekilde çözülmeleri gerektiğine inandığını vurguladı. Devamında mübadelenin her iki tarafa ne büyük acılar getirdiğini,  Lozan Mübadilleri Vakfın faaliyetlerinden ve konserin gerçekleşmesi için yaptıkları işbirliğinden bahsetti. Konuşmasına her gün göçmen ve boğulmuş çocuklar görmemek için liderler kendi aralarında anlaşmalı ve artık siyasi çıkarlarından çok insanı düşüneceklerini ümit ettiğini sözüyle son verdi.

Son olarak kürsüye gelen Lozan Mübadilleri Vakfın Başkanı Ümit Arif İşler ve Genel Sekreteri Sefer Güvenç konsere gelenleri ve organizatörleri teşekkür ettikten sonra, 1923 mübadelesinde yaşanan olaylara, koro üyeler ise mübadil ailelerden geldiklerini vurguladılar. 1964 deki Yunan tabalıların kovulma olayını de yorumsuz bırakmadılar. Bir daha hiç kimse buna benzer durumları yaşamamasını dilediler.

Koro ve beş kişilik orkestranın konseri 15 dakikalık bir arayla takriben iki saat sürdü. İstanbul ve Küçük Asya’dan iki dilde 37 geleneksel şarkı icra ettiler. Konser boyunca dinleyiciler alkışla tempo tutarak, şarkı söyleyerek iştirak ettiler ve her şarkı sonunda mükemmel koroyu, orkestrayı ve şefi Garip Meriç Mansuroğlu’nu çok sıcak alkışladılar. Koro kıyafeti de çok orijinaldi, ilk bölümde lacivert beyaz, ikinci bölüm de ise kırmızı beyaz.

Konserin son şarkılarından önce organizatör ve koro arasında hediye takdimi gerçekleşti.  İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nikos Uzunoğlu kürsüye  gelerek kısa bir selamlama ve 2010 Nea Filadelfia’daki sergide Lozan Mübadilleri Vakfı ile eski işbirliğinden bahsetti.

Coşkulu bir havada geçen bu şahane etkinlik “Ehe Gıa, Panda Gıa” popüler şarkıya Türkiye Atina-Pire Başkonsolosu Sefa Yüceer de bulunduğu dinleyencilerden bir grup dans ederek katıldılar ve böylece konser çok hoş bir şekilde sona erdi.

Koronun Yunanistan turnesini hemşerimiz Tanaş Çimbis’in düzenlediğini de vurgulamak lazım.