MÜBADİL BULUŞMALARI- “MEMLEKET” ZİYARETLERİ

30 Ocak 1923 tarihinde,  Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı.

Balkan Savaşının başladığı 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmedi. 1. Kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Lozan Mübadilleri Vakfı’nın öncülüğünde son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin “memleket”lerini; yaşadıkları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları  ziyaret ediyor. Atalarımızın doğdukları topraklara yaptığımız ziyaretlerde hem kültürümüzün izlerini sürüyoruz hem de bizlerle ayni kaderi paylaşmış olan Anadolu’dan göç eden Rum-Ortodoks mübadillerle buluşuyoruz.

Aile büyüklerimizin doğdukları topraklara yapmış olduğumuz ziyaretler sıradan bir turistik gezi değildir. Biz bu ziyaretlerimize MÜBADİL BULUŞMALARI diyoruz.

Yunanistan’a gittiğimizde Anadolu’dan göç eden Rum-Ortodoks mübadiller tarafından büyük bir konukseverlik ve sıcak duygularla karşılanıyoruz. Bizler de Türkiye’yi ziyarete gelen Rum-Ortodoks mübadilleri aynı sıcak duygularla ve konukseverlikle karşılıyoruz. Bu ziyaretlerde her iki ülke mübadilleri arasında kalıcı dostluklar kuruluyor. Pekişen dostluklar ön yargıların kırılmasında ve barış kültürünün gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.

Mübadil kimliği ile toplu olarak Yunanistan’a yaptığımız ilk ziyareti 15 Ekim 2000 tarihinde gerçekleştirdik. 2000 yılından bu yana her yıl İlkbahar ve Sonbahar aylarında bu ziyaretlerimiz devam ediyor.

Belli başlı ziyaret güzergâhlarımız şunlardır;

Selanik ve Civarı Mübadil Yerleşimleri

Sarışaban, Kavala, Thasos, Drama, Kılkış, Serez,Demirhisar, Langaza, Selanik, Halkidiki, Karaferye/Veria, Kozani, Kayalar, Grebene, Nasliç,  Vodina/Edessa, Yenice-i Vardar/Gianitsa, Florina, Kastorya, Katerini.

Epir Bölgesi Yerleşim Yerleri

Yanya/Ioannina, Parga, Preveze, Metsova, Arta/Narda, Kalambaka, Trikala, Larissa.

Girit Adası Yerleşim Yerleri

Kandiye/Heraklion, Resmo/Rethimno, Hanya/Chania, Ayios Nikolaos, Spinalonga.

Girit ziyaretlerimiz ya doğrudan uçakla ya da İstanbul’dan otobüsle Atina’ya ve Pire’den gemi ile Girit’e yapılmaktadır.

Ege Adaları Yerleşim Yerleri

Midilli, Sakız, Taşoz/Thasos

Diğer Balkan Ülkelerini Ziyaret.

Mübadil kökenlilerin bir kısmının aile büyükleri veya eşleri Yunanistan dışındaki Balkan Ülkelerinden olduğu için zaman zaman bu ülkelere de ziyaretler yapıyoruz.

Arnavutluk ziyaretleri

Ergiri/Gjirokastro, Berat, Elbasan, Tiran, İşkodra..

FYROM/Makedonya Cumhuriyeti

Üsküp/Skopia, Kalkandelen/Tetovo, Ohrid, Manastır/Bitola

Bulgaristan Ziyaretleri

Sofya, Filibe/Plovdiv, Varna, Şumnu ve görülmek istenen diğer Bulgaristan şehirleri

Bu bölümde Lozan Mübadilleri Vakfı organizasyonu ile aile büyüklerimizin doğdukları topraklara yapılan ziyaretlere katılan dostlarımızın yazarak paylaştıkları izlenimler yer alıyor. İyi okumalar..