Mübadil Yeşilburç’un Gizli Tarihi

Yayıncı: Lozan Mübadilleri Vakfı

Yazar: Lütfi Kuzucu

Ebat: 21×19,5

Sayfa sayısı: 127

Baskı: Renkli

Dil:  Türkçe

Matbaa:  Net Kırtasiye Tanıtım ve Maatbaa

Baskı tarihi: Aralık 2021

ISBN:978-605-81398-5-5

 

 

MÜBADİL YEŞİLBURÇ’UN GİZLİ TARİHİ

LÜTFİ  KUZUCU

Yazar Lütfi Kuzucu 1955’te Niğde’nin Yeşilburç Köyü’nde doğdu. ‘’Brackey’’ sülalesinden bir üçüncü kuşak mübadilidir. İlkokulu köyünde, Ortaokul ve Ticaret Lisesi’ni Niğde’de bitirdi. 1976’ da İzmir Hava Teknik Okullar’ından hava astsubayı olarak mezun oldu. Çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra 2004’te emekliye ayrıldı. 27 yıl görev süresince de köyünden hiç ayrılmadı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Eşiyle beraber kış aylarında İstanbul’da, yaz aylarında köyünde yaşıyor. İyi düzeyde Rumca biliyor.

Kitap, Lozan Nüfus Mübadelesi’yle Yunanistan’ın Grebene – Krifçe (Kivotos) köyünden Niğde’nin Yeşilburç Köyü’ne gelen mübadillerinin Yeşilburç Köyündeki 1000 yıllık tarihi zenginlikleriyle karşılaştıklarını, bu zenginliğin kaybolmamasını, turizme kazandırılmasını, korunmasının önemini ve güzel Yeşilburç’un güzel mübadillerini tanımak isteyenler için iyi bir tarihi kaynaktır.

Yazar Lütfi Kuzucu’nun 2008 yılında ‘’Krifçe’den Yeşilburç’a Mübadil Yaşamlar’’ isimli kitabı bulunmaktadır. 2015 yılında ise aynı isimle genişletilmiş II. Baskı kitabı  yayınlanmıştır..