“Bu Akşam Kaplerimiz Birleşti”/ Midilli Konseri Basın Haberleri
Lozan Mübadilleri Vakfı Korosunun 18 Mayıs 2018 akşamı Siniparksi (Ege’de Bir Arada Var Olma ve İletişim Derneği)’nin kuruluşunun 20.yılı etkinlikleri kapsamında Midilli’de verdiği konseri gazeteler “Bu akşam kalplerimiz birleşti” başlığı ile duyurdu.
EMBROS GAZETESİ’NİN MİDİLLİ KONSERİ HABERİ
23 MAYIS 2018, Çarşamba
Midilli ve Türkiye’nin Siniparksi (Birilikte Var Olma) derneklerinin Barış ve Dostluk Konseri duygulu anlar yaşattı. “Bu akşam kalplerimiz birleşti”
“Ege’de Birlikte Var Olma ve İletişim” ile “Ege Barış ve İletişim Derneği” nin Midilli Belediye Tiyatrosunda ortaklaşa organize ettikleri etkinliği ada halkının yanında etkinliği izlemek için özel olarak adaya gelen çok sayıda Türk tarafından salon hınca hınç doldu. Etkinlik halkların arasında barış, dostluk ve kardeşlik duygularına kuvvetli bir mesaj verdi. Cuma günü gerçekleşen etkinlikte yıllarca Türk ve Yunan halklarının arasındaki dostluğunun pekişmesi için yaptığı katkılardan dolayı Dikili eski belediye başkanı Osman Özgüven onurlandırıldı. Midilli eski Belediye Başkanı Stratis Pallis bu alandaki faaliyetlerini katılanlara anlattı. Kayda değer bir bilgi ise, yine milliyetçiliğin sertleştiği ve savaş lehtarı kızgın seslerin artığı o zor 80 yıllarında Osman ile kendisi ortak buluşmalar ve barış festivalleri organize ederek bu dostluğun temellerini attılar.
Devamında Lozan Mübadilleri Vakfın Korosu “bizi birleştiren şarkılardan” bir demet sunarak izleyenleri coşturan muhteşem bir konser verdi. “To Zeibekiko tis Evdokıas”, “Tha Spaso Koupes”, “Sala Sala” “Karabiberim” koronun seslendirdiği şarkılardan bazıları idi. Koro üyelerinin ataları 1924 yılında Lozan Antlaşması gereğince zorunlu göçe mecbur kaldılar. Göçmen olarak onlar da evlerinde aileleri Girit, Makedonya ve adalardan yani Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinden getirmiş oldukları özel bir kültür, örf ve adetler içinde yaşadılar. Merkezi İstanbul’da olan Lozan Mübadilleri Vakfının Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde üye ve dostları var, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetleri sayesinde çok tanınıyor ve saygı görüyor.
İstanbul Çatalca’da Mübadele Müzesini kurdu. Mübadillerin Yunanistan’dan geldikleri kentlerle ilgili ve İstanbul Rumları hakkında kitap ve albümler yayınladı. Ata topraklarının müzik kültürünü yaşatmak için araştırmalar yaparak repertuarı devamlı yenilenen ve zenginleşen çok üyeli bir koro ve folklor ekibine sahiptir.
Adayı “Siniparksi” nin resmi davetlisi olarak dört kere ziyaret etti.
İlk konserini Pano Skala’da tarihi hamamda verdi. İkinci gelişinde konusu İstanbul Rumları olan “Hasretim İstanbul” sergisini açtı. Üçüncü gelişinde ise Molivos Kongre Merkezinde konser ve Midilli Ticaret Odasında sergi açmıştı.
Yunanca’dan çeviren: Tanaş Çimbis
Diğer Gazete Haberleri